icon locaties SDG-challenge

Creëer duurzame impact

Opleidingen kunnen veel duurzame impact maken door duurzaamheid in het onderwijs te integreren, maar het vinden van de juiste operationele invulling vergt creativiteit.

De SDG-challenge zet studenten middels gamification in actie om de wereld te verduurzamen. Actuele vraagstukken zoals: 'hoe komen we van het aardgas af?' en 'wat doen we met afval?' komen terug in reallife challenges en maken studenten bewuster van de duurzame keuzes die zij in het leven hebben. De SDG-challenge is op meerdere manieren in het curriculum te integreren.

Demo aanvragen

 

CCapp_mockup (ranking) 2

Hoe het werkt

Vooraf stemmen we een periode af waarin de SDG-challenge loopt. Dit moet minimaal één dag zijn, maar meestal verdelen we de challenges over één tot tien weken. De school schaft de licentie aan en de studenten downloaden de gratis app. De mobiele telefoon fungeert hiermee als distributiekanaal voor de challenges en wordt een actief onderdeel van het onderwijs.
 
 

Challenges

De challenges zijn actieve opdrachten die op individueel, groeps- of klasniveau worden aangeboden. Ze kunnen verplicht of facultatief zijn. De opdracht komt middels een pushbericht binnen op de smartphone van de student. De student accepteert de opdracht om deze vervolgens individueel, in teamverband of klassikaal te volbrengen.

Punten

Met iedere opdracht zijn 'punten’ te verdienen. In een ranglijst die in de app wordt bijgehouden kunnen studenten zien hoe zijzelf, hun team en
hun klas ten opzichte van elkaar presteren. Gedurende de looptijd van de SDG-challenge is de competitie echt ‘aan’!

Motivatie

De punten kunnen aan studiepunten of aan door de opleiding zelf te bedenken duurzaamheidsawards gekoppeld worden,
maar ze kunnen ook worden ingewisseld voor certificaten in de BrightBirds-store. Daarmee vormen ze een extra motiverende laag over het onderwijs. 

Starten met gebruik

Edumundo biedt tal van challenges aan die direct geïmplementeerd kunnen worden. De opleiding kan zelf ook opdrachten aandragen die aansluiten op lopende projecten of vakinhouden. Het aantal challenges kan variëren en wordt op maat ingesteld. Advies, implementatie, docententraining, helpdesk en evaluaties behoren tot de diensten die Edumundo levert. Hiervoor werken wij samen met ervaren consultantdocenten uit het hoger onderwijs.

shutterstock_412333285

Edubook Duurzaamheid in bedrijf

Edumundo biedt ook theoretische achtergronden aan in het Edubook Duurzaamheid in bedrijf: ondernemen, bedrijfsvoering en marketing. Deze titel is goed te combineren met de SDG-challenge. Zo kan een lespakket worden samengesteld dat op zichzelf staat of gekoppeld wordt aan bestaande vakken en projecten.

Bekijk duurzaamheid in bedrijf

FIG_Icoon_Duurzaamheid

Case study

SDG-week bij Hogeschool Leiden

De eerste schoolweek van de tweedejaarsstudenten van de opleiding Commerciële Economie stond in het teken van de sustainable development goals van de Verenigde Naties (SDG's). Studenten werden door middel van BrightBirds een week lang actief uitgedaagd om aan de slag te gaan met duurzame challenges. Lees meer over de SDG-week bij de Hogeschool van Leiden. 

Bekijk de case study

 

WhatsApp Image 2021-08-31 at 16.08.08

Interesse in een demonstratie van BrightBirds?

Demo aanvragen