icon trainers Case Study - Hogeschool Leiden

Een SGD-week bij de Hogeschool Leiden

  • Wat: Sustainable development goals (SDG's) toepassen.
  • Wie: Tweedejaarsstudenten van de opleiding Commerciële Economie.
  • Hoe: SDG-challenges via de gamification-tool College Coins.
  • Docent: Remy Verbeek.
HSLeiden_logo

"We hebben alleen maar lachende studenten gezien tijdens onze SDG-challenge.

Net zoals bij een goede wedstrijd, kwamen de inzet, motivatie en betrokkenheid als vanzelf. De begeleiding kostte de docenten weinig inspanning."

Remy Verbeek

Over Remy Verbeek

Remy Verbeek is docent bij de opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden en voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Impact. Daarnaast was Remy medeverantwoordelijk voor de organisatie van de SDG-week.

Wat was de aanleiding om de SDG-challenge in te zetten?
“Bij de opleiding Commerciële Economie werken wij er hard aan om 'sustainability' in ons curriculum te integreren. In dat kader bedenken onze studenten in het tweede studiejaar een product voor hun 'Start Up Company', om dat vervolgens daadwerkelijk te ontwikkelen en te verkopen. Via een SDG-week wilden wij onze studenten inspireren om producten te bedenken waarmee zij maatschappelijke impact kunnen maken. Daarom gingen zij in de allereerste studieweek drie SDG-challenges aan met de thema’s SDG City Tour, SDG Mystery Guest en SDG Food & Beverage. De College Coins-app van Edumundo is ontwikkeld om gamification in het onderwijs te verwerken om studenten te activeren en te betrekken en dit sloot goed aan bij ons doel. Via de app ontvingen de studenten de challenges en instructies. Met iedere geslaagde opdracht werden coins verdiend. De app werkt technisch goed en samen met Edumundo’s expertise op het gebied van gamification was het een voor de hand liggende keuze om de samenwerking aan te gaan.''
 
Hoe zag die SDG-week eruit?
"Tijdens de kick off op maandag kregen de studenten uitleg over de challenges. Keynote speaker Jasper Visser (Directeur Stichting 2030) vertelde enthousiast hoe de regio Leiden in beweging is om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te bereiken en hoe de studenten de doelen heel dicht bij zichzelf kunnen brengen. Daarna ontvingen de studenten hun eerste opdrachten die hen voorbereidden op de SDG Mystery Guest Challenge en de SDG Food & Beverage Challenge.
 
De SDG City Tour Challenge stond dinsdag op het programma. Vanaf 11 uur trokken 44 groepjes studenten de Leidse binnenstad in. Via de challenges en opdrachten in de app, maakten de studenten kennis met de vele duurzame activiteiten die in Leiden plaatsvinden.
 
Donderdag stond in het teken van de Mystery Guest Challenge. De teams kozen zelf een bedrijf dat zij wilden checken op duurzaamheid. De studenten hebben een vragenlijst opgesteld om het bedrijf op drie SDG’s te onderzoeken. De bevindingen van het bezoek verwerkten de studenten in een rapportage. Met een goed uitgevoerd onderzoek werden er punten verdiend in de College Coins-app.
 
Vrijdag stond helemaal in het teken van de SDG Food & Beverage. De uitdaging was om een sustainable studentenmaaltijd te bereiden met een budget van maximaal €2,50 per persoon. Over de inkopen en bereiding van hun duurzame studentenmaaltijd werd een rapport opgemaakt met aandacht voor de wijze van productie, distributie, bereiding en aanbevolen voedingswaarde, waarmee uiteraard coins werden verdiend. Om 16 uur kwamen 220 studenten en docenten bij elkaar op locatie voor de laatste challenge: de smaaktest. De studenten presenteerden hun duurzame, zelfgemaakte maaltijden bij de docenten die klaar stonden voor de smaaktest. Na deze laatste challenge werden ook de allerlaatste coins toegekend. Aan het einde van de middag konden we de winnaars van een zeer geslaagde SDG-week bekendmaken.''
 
Hoe kijken jullie erop terug?
"Door in de allereerste week van het tweede studiejaar aandacht te geven aan de SDG’s , zien we dat onze studenten beter in staat zijn om voor hun StartUp Company producten met een maatschappelijke impact te bedenken. We hebben gezien dat studenten heel gemakkelijk zelfstandig aan de slag gaan als ze uitgedaagd worden in een competitieve omgeving met een app waar ze moeiteloos mee uit de voeten kunnen. Door aan het einde met z’n allen de afsluiting van de SDG-week te vieren en de winnaars bekend te maken, zagen we direct een mooie bonding tussen de studenten onderling en tussen de studenten en hun SLB-docenten."
 
Hoe waren de reacties?

"We hebben alleen maar lachende studenten gezien tijdens de SDG-challenge. De reacties van studenten die we gedurende de week spraken waren uiterst positief. Van onze collega’s hebben we complimenten gekregen voor de opzet en het feit dat de begeleiding door de docenten weinig inspanning kostte gedurende de week." 

“Dit evenement verdient een 10.”

Jaarcoördinator CE jaar 2

 

Demoverzoek of contact met onze collega's?

Maak een afspraak