tablet-alt-solid Logistiek: de basis

Waarom Edubook Logistiek: de basis 

Actueel

Het Edubook is zeer actueel en laat studenten zien welke uitdagingen vandaag de dag op de logistieke keten afkomen. Pandemieën, oorlog, stikstofuitdagingen en ga zo maar door. Allemaal hebben zij hun uitwerking op de logistieke keten. 

Veel oefenmateriaal

Het Edubook bevat veel tussentijdse oefeningen, casussen en begrippentrainers. In de casussen staat het toepassen van de verschillende (theoretische) modellen op praktijksituaties centraal. Hierdoor ontstaat voor de studenten een breed begrip van de logistieke wereld en is het Edubook op veel vakgebieden toepasbaar.

Bekijk het Edubook zelf

People, Planet & Profit 

De denkwijze vanuit de 3P's (People, Planet & Profit) komt geïntegreerd in het hele Edubook naar voren doormiddel van voorbeelden en opdrachten. Het doel hiervan is dat studenten leren om duurzaam na te denken binnen de diverse logistieke deelgebieden.

 

Het Edubook Logistiek: de basis maakt studenten wegwijs in de wereld van logistiek. Het maakt studenten duidelijk dat logistiek veel meer is dan alleen die vrachtwagen op de weg, die orderpicker in het magazijn of de planner die een plan maakt voor de productieafdeling. 

De belangrijkste deelgebieden van logistiek worden toegankelijk omschreven aan de hand van voorbeelden die aansluiten bij de belevingswereld van de hbo-student. Mede hierdoor draagt het Edubook bij aan de kennis die studenten moeten gebruiken bij het herkennen en aanpakken van verschillende logistieke vraagstukken binnen iedere organisatie.

Het Edubook is relevant voor iedere (bedrijfsgerelateerde) hbo-opleiding. Logistieke processen zijn in essentie overal terug te vinden, maar iedere opleiding legt zijn eigen focus. Doordat het lesmateriaal flexibel inzetbaar is kan het worden afgestemd op het eigen onderwijsprogramma en het gewenste niveau.

DEMO AANVRAGEN

iNHOUD

Het Edubook Logistiek: de basis laat studenten vanuit een breed perspectief kennismaken met logistiek en supply chain management. Hierbij wordt beredeneerd vanuit het eindproduct. Wat komt erbij kijken om het eindproduct beschikbaar te hebben voor de consument, hoe komt het product bij de consument, hoe stellen we een product samen en zouden we dit allemaal zelf doen of juist inkopen? Studenten leren door een ‘procesbril’ te kijken, vanuit een klantenperspectief. Hierin staat centraal welke afwegingen binnen een specifiek (deel)gebied worden gemaakt en de consequenties voor andere (deel)gebieden.

Vernieuwende denkwijze
Het Edubook is geschreven vanuit de denkwijze dat goederen steeds vaker in samenhang met een dienst worden aangeboden. Ook het klantperspectief en het (op tijd) beschikbaar hebben van het product voor de klant neemt een belangrijke rol in. Om deze reden wordt uitgebreid stilgestaan bij de rol van diensten, goederen en producten in relatie tot logistieke processen. Studenten worden zich bewust dat ook logistieke processen het mogelijk maken om nieuwe diensten aan te bieden aan klanten. Dit is van groot belang gezien klanten naar steeds meer service verlangen: thuis leveren, eigen productsamenstellingen kunnen maken, alleen willen betalen bij gebruik. Kortom: diensten worden steeds belangrijker. 

Duurzaamheid (People, Planet & Profit)
Het thema duurzaamheid heeft een centrale rol binnen het Edubook. De denkwijze vanuit de 3P's (People, Planet & Profit) komt geïntegreerd door middel van voorbeelden en opdrachten aan bod. Hierdoor leren studenten om duurzaam na te denken binnen de diverse logistieke deelgebieden. Dit is niet alleen noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om te voldoen aan de eisen van de consument. De druk vanuit de consument om ‘aan te tonen’ dat de producten en diensten duurzaam tot stand zijn gekomen neemt toe.

Tot slot speelt het Edubook in op de actualiteit door in te zoomen op trends binnen specifieke logistieke deelgebieden. Denk bijvoorbeeld aan trends binnen het productieproces, bij het vervoeren van goederen of op het gebied van voorraden. Ook wordt er aangehaakt op de uitdagingen die vandaag de dag op de logistieke ketens af komen. We hebben bijvoorbeeld te maken met pandemieën, oorlog, stikstofuitdagingen en ga zo maar door. Allemaal hebben zij hun uitwerking op de logistieke ketens. 

Bekijk het Edubook zelf

didactiek

Het Edubook steekt in op een activerende didactiek. Studenten worden aan het werk gezet aan de hand van diverse logistieke voorbeelden in verschillende toepassingsgebieden, toepassingsopdrachten en/of vraagstukken. Dit geheel wordt ondersteund door korte, krachtige en praktische content in de vorm van tekst, video en pakkende voorbeelden.

Het Edubook kenmerkt zich door:

  • Toegankelijke theorie;
  • Begrippentrainers;
  • Diverse filmpjes ter ondersteuning en/of verduidelijking;
  • Eigentijdse voorbeelden;
  • Verschillende (oefen)opdrachten;
  • People, Planet & Profit geïntegreerd in het gehele Edubook doormiddel van voorbeelden en opdrachten.

Het Edubook is zo geschreven dat studenten dit zelfstandig kunnen doorlopen. De theorie en de oefeningen kunnen ze buiten de les doen. Doordat studenten zich zelfstandig voorafgaand aan de lessen verdiepen in de thema's kan de docent tijdens bijeenkomsten hier dieper op ingaan (flipping the classroom). Hierbij ondersteunt het studentendashboard studenten bij het plannen van hun voortgang en resultaten. Het docentendashboard stelt de docent in staat om de voortgang en resultaten van studenten te volgen, zowel op individueel als op groepsniveau. 

DEMO AANVRAGEN

Actueel

Ontwikkelingen in het vakgebied

We leven tegenwoordig in een wereld waar ‘services’ en ‘belevingen’ belangrijker
worden dan het bezit van een product. Logistiek is (onbewust) een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. We denken er vaak niet aan, maar zonder logistiek zullen de laptops bij Coolblue, de 1001 producten van Bol.com, de verpakte kaas in de plaatselijke supermarkt, de deodorant van een drogisterij of de boodschappen die thuis worden bezorgd jou niet bereiken. Maar ook je favoriete festival, hotelovernachting of een bezoek aan het ziekenhuis tot aan een compleet vaccinatieprogramma zijn afhankelijk van georganiseerde logistiek: links- of rechtsom staan hierin logistieke processen centraal. Het logistieke denken vormt van alles de basis.

Bekijk dit edubook

DEMO AANVRAGEN

Inhoud

Het Edubook bestaat uit diverse modules. De modules zijn flexibel in te zetten: je kunt alle modules inzetten of een keuze maken afgestemd op het onderwijsprogramma of op de individuele behoeften van studenten. 

Meer informatie of direct aanvragen?

Waarom een Edubook?

Een Edubook is een totaaloplossing die alle leermiddelen die bij een vak horen verenigt. Het vervangt het theorieboek, het naslagwerk, het werkboek, het uitwerkingenboek, uw syllabus met artikelen en eventueel zelfs het tentamen. Het Edubook is een online applicatie en biedt alle functionaliteiten die benodigd zijn om een vak op een moderne manier, met nieuwe werkvormen uit te dragen naar studenten. Het Edubook heeft ook een printfunctionaliteit voor mensen die nog niet 100% digitaal willen werken.

 

 

Bent u geïnteresseerd in een online of offline demonstratie?

Maak een afspraak