tablet-alt-solid The chocolate firm

Voor de financiële breinen onder ons is The Chocolate Firm een stevige uitdaging. Studenten bedrijfsadministratie, accountancy en gerelateerde studies zijn hiervoor in de wieg gelegd. In de context van een chocoladeproductiebedrijf worden de cijfers op een rijtje gezet en kan de speler hier zelf werk van maken. Het reduceren van productieverlies, het verhogen van de marge, andere distributie en tal van andere opties en keuzes dienen te worden overwogen om het hoogst haalbare rendement voor de onderneming te kunnen behalen.

In combinatie met het kiezen en volgen van de juiste strategie en daar bijbehorende doelen, is er maar een weg en dat is naar succes!

Intro

The Chocolate Firm is de meest moderne en complexe managementgame van Edumundo. De simulatie is geschikt voor hogere managers en laatstejaarsstudenten. In het spel vormen teams de directie van een grote chocoladeproductiefirma. Het spel is behoorlijk strategisch, maar biedt ook de mogelijkheid om tot in detail op zaken in te zoomen en een managementfunctie uit te oefenen.

De productiesimulatie is eenvoudig aan te kleden met aanvullende opdrachten om de focus binnen de simulatie te richten op een specifiek domein. Op deze manier kan ook een optimale aansluiting met het curriculum gerealiseerd worden. Een gehele productieonderneming wordt op met realistische details benaderd waarin spelers tegen elkaar concurreren op de chocolademarkt. De combinatie van spelelement en educatie maken deelnemers enthousiast over de stof die zij dienen te beheersen. Onder andere door de steile leercurve in de simulatie leren zij in korte tijd ontzettend veel over het betreffende onderwerp. De sterke feedback binnen de simulatie zorgt ervoor dat deelnemers altijd inzicht hebben in de uitkomsten van hun gemaakte beslissingen. Zowel grafisch als modelmatig behoort deze simulatie tot de top van serious gaming.

 

GAMEPLAY

De simulatie begint na het lezen van het startbericht. De deelnemers kiezen een functie die ze zullen bekleden gedurende de simulatie (denk aan CFO, CEO, marketingmanager, HRM etc).

Ze maken een bedrijfsprofiel en bedrijfsplan. Hierin bepalen ze een strategie, visie en stellen ze hun (kern)doelen vast. Dit is uiterst belangrijk, omdat het systeem aan de hand van deze doelen de puntenbeoordeling doet. Daarna gaan de teams echt aan de slag met analyses en beslissingen maken.

Een ronde in het spel staat gelijk aan een jaar. Bij iedere rondeberekening worden de opgeslagen beslissingen verrekend. De resultaten hiervan zijn zichtbaar in onder andere financiële resultaten, voorraden, (nee-)verkoop, totale afzet en puntenberekeningen. Het is aan de spelers zelf om hier analyses van te maken en op in te spelen.

De spelers kunnen ieder een functie binnen het managementteam bekleden, waaronder:functies-1

Iedere deelnemer heeft ten alle tijden toegang tot alle resultaten en beslissingen binnen de simulatie. De bovenstaande rollen zijn dan ook optioneel en kunnen bijdragen aan de diepgang binnen een functiesegment en worden gehanteerd voor aanvullende opdrachten.

Het model is opgebouwd met een complexe en gedegen theoretische onderbouwing. Deelnemers ervaren concreet de consequenties als ze bijvoorbeeld de kwaliteit van de chocolade wijzigen; blijven consumenten de chocolade dan nog kopen? Welke nieuwe markten boren ze aan? Hoe veranderen de kostenniveaus? En welke wijziging in de consumentenprijs moet dit ten gevolge hebben?

Op deze manier krijgen de spelers inzicht in de consequenties van de gekozen strategie en het gevoerde beleid. Per beslissingsgebied wordt aangegeven welke vragen ze zichzelf moeten stellen om de juiste afweging te maken en is er ook theoretische uitleg beschikbaar. 

Het is zeer aan te raden dat de studenten zelf Excel-sheets bijhouden, aangezien deze simulatie zo uitdagend is. Daarbij is het als docent of begeleider zeer nuttig om een actieve rol aan te nemen en de spelers te stimuleren om na te denken over wat ze willen behalen en hoe ze dat moeten doen.

 

Beoordeling

Aan de hand van de ranglijst is overzichtelijk te zien in welke volgorde de teams het best gepresteerd hebben op basis van puntenbeoordeling. Er kan naast de opdracht een verslag worden geschreven (in welke vorm dan ook) of een uiteindelijke presentatie over het proces worden gegeven. Bij het inzetten van deze simulatie bij bedrijven, wordt vaak de ranglijst aangehouden, maar kan er ook gebruik worden gemaakt van een pitch, reclamefilmpje of andere vorm van presentatie.

 

Features

Deze simulatie is interessant voor  mensen die geïnteresseerd zijn in het financiële administratieve segment van economie. De resultaten omzetten naar bruikbare informatie (door het doen van kostenberekeningen en andere technieken om er zo voor te zorgen dat het bedrijf optimaal en efficiënt presteert) is niet voor iedereen weggelegd. 

Daarmee is The Chocolate Firm geschikt voor de volgende vakken:

 • Bedrijfsadministratie
 • Management accounting
 • Sales en accountmanagement
 • Praktijkgericht onderzoek
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Inkoopmanagement
 • Operationele sales
 • Algemene economie
 • Marketing
 • Projectmanagement
 • Marketingcommunicatie
 • Vrijetijdsmanagement
 • Bedrijfskunde
 • Marketingcommunicatie

Beknopte Inhoud

Meer weten over deze game?

 

Kenmerken
Doelgroep: Derde- en vierdejaars studenten hbo/wo
Thema: Productie en handel
Talen: nl gb

 

Waarom een managementgame?

De overtreffende trap van theoretische kennis is praktische ervaring. Het spelen van een managementgame creëert hier de perfecte omgeving voor. Als CEO, CFO, HRM of een andere functie krijgt de speler de ruimte om alles uit de mouw te schudden. De managementgames die Edumundo aanbiedt, zijn een sterke vorm van immersive learning en zal in de komende jaren alleen maar meer gebruikt worden, vanwege het succesvolle resultaat en het plezier wat de spelers eruit halen.

 

Geïnteresseerd in een online of persoonlijke demo?

Maak een afspraak