tablet-alt-solid Doelgericht schrijven

Het Edubook Doelgericht schrijven leert studenten schrijven om een doel te bereiken. Of dat nu is: uitgenodigd worden voor een gesprek voor die toffe baan, een mooie klus binnenhalen of je doelgroep laten kennismaken met jouw nieuwe merk. Met het Edubook trainen studenten hun vaardigheden in het schrijven van teksten die werken.

Dit Edubook richt zich op alle hbo-studenten in de eerste leerjaren. Als docent kan je aan de modules inhoudelijke opdrachten koppelen die voor de eigen opleiding relevante geschreven beroepsproducten opleveren. Hierdoor werken studenten aan opdrachten die dicht bij hun beroepspraktijk staan, terwijl ze onderliggend telkens hun schrijfvaardigheden trainen.

EDUBOOK ZELF BEKIJKEN

Doelgericht schrijven

Stappenplan voor doelgericht schrijven ©Edumundo

opbouw van het edubook

Het Edubook bestaat uit drie basismodules en een toepassingsmodule die gericht is op het schrijven van een adviesrapport.

De basismodules zijn opgebouwd aan de hand van een stappenplan. Studenten starten met de voorbereiding, daarna schrijven zij het concept om dit vervolgens uit te werken tot een effectieve tekst. De studenten doorlopen de stappen heel bewust, zodat ze deze later steeds kunnen toepassen als ze een tekst schrijven. Op deze manier is schrijven een proces dat de studenten eerst expliciet en dan steeds meer vanzelf kunnen toepassen om effectieve teksten te produceren. 

In de laatste toepassingsmodule doorlopen studenten het schrijfproces voor een adviesrapport. In elke fase maken zij opdrachten, die hen door het schrijfproces heen leiden. Als alle processtappen goed doorlopen worden, hebben de studenten een leesbaar, overtuigend en aantrekkelijk adviesrapport geschreven.

DEMO AANVRAGEN

Doelgericht schrijven-1

Voorbeeld van uitleg structuurlementen in een advertentie ©Edumundo

Inhoud

Het Edubook bestaat uit drie basismodules en een toepassingsmodule die gericht is op het schrijven van een adviesrapport.

Basismodule 1: Voorbereiding
In deze module leren studenten de context, schrijfdoelen, doelgroepen en structuur van professionele schrijfproducten analyseren en formuleren.

Basismodule 2: Concept schrijven
In deze module leren studenten om vanuit de voorbereiding vlot een eerste concept te schrijven.

Basismodule 3: van concept naar effectieve tekst
In deze module leren studenten vanuit hun concept een effectieve tekst te maken die klaar is voor publicatie. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals structuurelementen, taalconventies, zinsopbouw en woordkeus, redigeren en publicatie.

Toepassingsmodule: een adviesrapport schrijven
In deze module leren studenten een effectieve adviestekst te schrijven voor hun toekomstige werkveld. 

Overzicht van Basismodule 1: voorbereiding

Activerende Didactiek

Het Edubook steekt in op een activerende didactiek.

  • Theorie komt op een aantrekkelijke wijze met visuele ondersteuning aan bod.
  • Theorie wordt afgewisseld met verschillende interactieve oefeningen.
  • Elke module bevat  formatief oefenmateriaal, quizzen, video’s, animaties, en praktijkvoorbeelden.
  • De theorie wordt afgewisseld met zelfstandig oefenen met voorbeelden en casussen.
  • Mogelijkheid om in iedere processtap inhoudelijke opdrachten te koppelen die voor de eigen opleiding relevante geschreven beroepsproducten opleveren. 
  • Via het docentendashboard kunnen docenten de voortgang van op individueel- en groepsniveau volgen en daarop aansturen.

EDUBOOK ZELF BEKIJKEN

Actueel

Ontwikkelingen in het vakgebied

Zowel in het hbo als in het werkveld is en blijft doelgericht schrijven een basisvaardigheid die in professionele contexten nodig is. Elke context vraagt om zijn eigen inhoud, maar de onderliggende vaardigheden, van het begrijpen van die context tot het daadwerkelijk ‘aan het schrijven’ komen, tot het structureren en aansluiten op de lezer, hebben studenten en beroepsprofessionals in al die contexten nodig.

 

Met de komst van steeds betere AI-hulpmiddelen voor tekst, wordt het voor schrijvende beroepsprofessionals en studenten lastiger om zich te onderscheiden en nog op te vallen bij de lezer. En om zulke hulpmiddelen goed in te kunnen zetten, moeten studenten de basis misschien nog wel beter beheersen dan voorheen.

 

In dit Edubook ontwikkelen studenten hun inzicht én vaardigheid om in hun eigen beroepscontext effectieve teksten te produceren.

 

Auteurs: Simone Oskam

Bekijk dit edubook

DEMO AANVRAGEN

Inhoud

Het Edubook bestaat uit de volgende modules. Deze content is flexibel in te zetten: je kunt alle modules inzetten of een keuze maken, zodat de onderwerpen optimaal zijn afgestemd op het onderwijsprogramma.

Meer informatie of direct aanvragen?

Waarom Edubook Doelgericht schrijven?

Plan van aanpak

Na het afronden van de voorbereidingsfase kunnen de studenten een voorbereidend canvas exporteren. Dit biedt een efficiënt middel om als docent vroegtijdig bij te sturen/feedback te geven.

Procesgericht

Studenten doorlopen de stappen voor doelgericht schrijven heel bewust, zodat ze deze later steeds kunnen toepassen als ze een tekst schrijven.

DEMO AANVRAGEN

 

Toepassing

De theorie wordt afgewisseld met zelfstandig oefenen met voorbeelden en casussen. In elke processtap kan de docent eenvoudig opdrachten koppelen die voor de eigen opleiding relevante zijn.

Bent je geïnteresseerd in een online of offline demonstratie?

Maak een afspraak