tablet-alt-solid Sneakers inc.

Daag studenten uit om zich te onderscheiden en sterk te maken in een trendgevoelige markt die hen aanspreekt. Met deze game wordt er veel gevraagd van het creatieve marketingbrein van de student. In een team leiden ze een beginnend sneakermerk en proberen ze hun merk boven de concurrentie uit te laten steken.

Met hun team moeten studenten samenwerken, anticiperen en strategisch handelen om zo de hoogste plaats op de ranglijst te behalen!

 

INTRO

In teams strijden studenten tegen elkaar om de beste op hun specifieke markt te worden. Door het maken van de juiste analyses, keuzes en beslissingen, verdienen zij punten die de groei van hun bedrijf symboliseert. Een ronde staat in het spel gelijk aan een jaar. Iedere ronde staan de teams voor uitdagingen, waaronder het behouden van personeel, het managen van voorraden en de media die het een en ander op hen afvuurt.

 

GAMEPLAY

De teams beginnen met het ontdekken van de simulatie en maken hun bedrijfsprofiel op orde. Denk aan een naam, logo en slogan. Door middel van het maken van een marktanalyse, beslissen ze over hun visie en strategie, marktsegment en stellen ze (kern)doelen vast. Dit is uiterst belangrijk, omdat ze hierop worden beoordeeld. Dit werken ze uit in het tabblad bedrijfsplan, waar ze ook de mogelijkheid hebben om een SWOT-analyse te maken.

Hierna begint het echte bedrijfsvoeren! Er zijn talloze beslissingen die het bedrijf moet maken. Denk aan: management, inkoop, marketing, het product zelf, het personeel, distributie et cetera. Deze beslissingen worden pas vastgelegd op  het moment van de rondeberekening. Zoals gezegd staat een ronde voor een jaar binnen het bedrijf. Na de berekening moet het team analyseren wat er binnen de markt is gebeurd en krijgt het ook inzicht in de hoeveel concurrenten binnen het gekozen marktsegment. Op basis van de resultaten die het kan zien binnen onder andere resultaten en analyse (behaalde afzet, voorraden, kosten et cetera) zal het nieuwe beslissingen maken. Naast de doelgroep die het een en ander van het bedrijf vraagt, staat de wereld om hen heen ook niet stil.

In het tabblad communicatie zien studenten het nieuws dat via de media wordt verspreid. Vaak heeft het nieuws invloed op het spel en kan het team hier dus effect van verwachten.

De spelers kunnen ieder een functie binnen het managementteam bekleden, waaronder:functies-1

Iedere deelnemer heeft ten alle tijden toegang tot alle resultaten en beslissingen binnen de simulatie. De bovenstaande rollen zijn dan ook optioneel en kunnen bijdragen aan de diepgang binnen een functiesegment en worden gehanteerd voor aanvullende opdrachten.

Hoe dichter de teams bij hun doelen komen, des te meer punten ze ontvangen. Hebben ze geen afzet? Dan ontvangen ze geen punten. Maken ze verlies? Dan krijgen ze strafpunten. De teams dienen hun doelen te behalen om succesvol te zijn. Dit betekent echter wel dat als zij hun doelen niet ambitieus hebben ingesteld en de doelen dus snel behaald worden, daar geen punten meer voor worden toegekend in de rondes erna. Stellen teams hun doelen ambitieus en halen ze deze in de laatste ronde? Dan worden deze punten met vijf vermenigvuldigd. De punten maken de winnaar, die aan het eind zichtbaar wordt in de ranglijst.

 

Beoordeling

Aan de hand van de ranglijst is overzichtelijk te zien in welke volgorde de teams het best gepresteerd hebben op basis van puntenbeoordeling. Er kan naast de opdracht een verslag worden geschreven (in welke vorm dan ook) of een uiteindelijke presentatie over het proces worden gegeven. Bij het inzetten van deze simulatie bij bedrijven, wordt vaak de ranglijst aangehouden, maar kan er ook gebruik worden gemaakt van een pitch, reclamefilmpje of andere vorm van presentatie.

 

UNIEKE FEATURES & ONDERWERPEN

Wat deze businessgame onderscheidt van de rest is dat deze game breed inzet op het managen van een bedrijf. Bijna alle facetten komen aan bod, dus ligt de focus op zowel de externe organisatie (het team, plannen, communicatie, leiderschap et cetera) alsmede de interne organisatie (alles in de simulatie zelf). Deze simulatie is in te zetten bij zeer veel opleidingen en richt zich veelal op marketing en strategie.

Er is met uitbreiding van externe opdrachten gemakkelijk een brug te maken tussen gewenste onderwerpen en de simulatie. Denk aan: een persconferentie organiseren, homepagina voor een website bouwen, een reclamevideo maken, een vacature opstellen et cetera. 

Daarmee is de Sneakerssimulatie uitermate geschikt voor de volgende vakken:

 • Organisatiekunde
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Branding en positionering
 • Projectmanagement
 • Marketingcommunicatie
 • Marketing
 • Praktijkgericht onderzoek
 • Lean ondernemerschap
 • Veranderkunde
 • Online marketing
 • Management accounting

Waarom een Managementgame?

Sommige dingen kun je niet leren door ze te lezen, die moet je doen. Een managementgame is momenteel de enige manier waarop een student zo dichtbij de belangrijkste processen kan komen van een (fictief)bedrijf te runnen, zonder dit zelf op te hoeven zetten.
Er is dynamische, realistische feedback vanuit de klant en de markt, waarop de spelers anticiperen en zo leren dat niet alles altijd volgens plan loopt. De managementgames die Edumundo aanbiedt, zijn een sterke vorm van immersive learning en zal in de komende jaren alleen maar meer gebruikt worden, vanwege het succesvolle resultaat en het plezier wat de spelers eruit halen.

Meer weten over deze game?

Beknopte Inhoud

 

Kenmerken
Doelgroep: Eerste- en tweedejaarsstudenten hbo/wo
Thema: Handel
Talen: nl gb

 

Geïnteresseerd in een online of persoonlijke demo?

Maak een afspraak