Hoe de Hanzehogeschool het vak Finance tot leven brengt

Hoe de Hanzehogeschool het vak Finance tot leven brengt
Gepubliceerd op 23 maart 2021

Sonni is naast docent, tevens medeauteur van het Edubook Fundamenten van Finance & Control. Dit Edubook wordt niet alleen in het hoger onderwijs gebruikt, maar ook in het bedrijfsleven. Zo gaf Sonni het afgelopen jaar aan de hand van het Edubook de bedrijfstraining Finance voor non financials bij een grote farmaceut.

In een interview met Edumundo vertelt Sonni hoe hij en zijn collega's van de Hanzehogeschool het vak Finance tot leven brengen en studenten actief aan de slag laten gaan.

Interview met auteur Sonni Jensen

Sonni Jensen begon zijn carrière als Business Controller bij IKEA in Groningen. In deze functie was hij verantwoordelijk voor het budgetteren en monitoren van de financiën. Deze ervaringen deelt hij inmiddels al enige tijd in zijn rol als docent voor eerstejaars studenten van de opleiding Finance & Control op de Hanzehogeschool in Groningen. Naast het begeleiden van studenten, coördineert Sonni ook een deel van het onderwijs in de propedeusefase.

DEMO AANVRAGEN?

Hoe kwam je op het idee op het Edubook Fundamenten van
Finance & control te schrijven?

Jaren geleden ondervonden mijn collega’s en ik dat studenten amper gebruikmaakten van het in die tijd voorgeschreven papieren studieboek. Er werd met name gebruikgemaakt van de PowerPointsheets van de colleges en de opdrachten die tijdens de colleges werden behandeld. Wij waren op zijn zachtst gezegd niet tevreden over deze situatie. Dit was de aanleiding om zelf aan de slag te gaan met een methode die studenten activeert en motiveert om te leren. We kunnen wel zeggen dat het Edubook de oplossing is. Het Edubook Fundamenten van Finance en Control bevat de theorie, beeldmaterialen, opdrachten en casuïstiek. Daarnaast is het digitale leermiddel compact, modern en gebruiksvriendelijk. Dit maakt het voor studenten zichtbaar laagdrempeliger om actief met het vak aan de slag te gaan.

HET DIGITALE LEERMIDDEL IS COMPACT EN GEBRUIKSVRIENDELIJK. DIT MAAKT HET VOOR STUDENTEN ZICHTBAAR LAAGDREMPELIGER OM ACTIEF MET HET VAK AAN DE SLAG TE GAAN.
Op welke manier wordt het Edubook Fundamenten van Finance & control toegepast in het vak (tijdens werkcolleges, huiswerk, eindopdracht, etc.)?

Voorheen gaven we frontaal les, veel eenrichtingverkeer met behoorlijk wat theorie en af en toe een opdracht. Nu zijn we meer tussen frontaal en blended in gaan zitten. We vragen studenten om voor de werkcolleges een stuk van de theorie door te nemen en om een aantal opdrachten te maken. De opdrachten zijn verdeeld in drie verschillende niveaus, de studenten maken voor de bijeenkomst de opdrachten van het instapniveau. Tijdens de werkcolleges ontvangen studenten een uitleg van maximaal tien tot vijftien minuten en dan zetten we ze weer aan het werk met de opdrachten van het opvolgende niveau. Een aantal van de opdrachten worden gezamenlijk uitgewerkt tijdens de les. Daarnaast geven we studenten een weekplanning mee waarop ze kunnen zien of ze het juiste tempo bijhouden.

Zou je het Edubook Fundamenten van Finance & Control aan andere docenten adviseren en zo ja, waarom?

Het Edubook Fundamenten van Finance & Control heeft veel voordelen ten opzichte van andere leermiddelen. De geautomatiseerde feedback bij de opdrachten is een enorm pluspunt. De modulaire opzet geeft docenten meer vrijheid om te kiezen waar zij aandacht aan willen besteden tijdens een les. Het biedt studenten de mogelijkheid om in eigen tempo actief door de lesstof heen te gaan en als docent kun je die voortgang makkelijk monitoren en feedback op maat geven via het docentendashboard. De studenten zijn erg tevreden over de manier hoe het lesmateriaal gepresenteerd wordt in het Edubook. De derde simulatie waar we over in gesprek zijn willen we aan het Edubook koppelen. Hiervoor zullen wij de relaties tussen het Edubook en de businessgame leggen om te zien welke onderdelen goed op elkaar aansluiten en dit dan verspreiden over een aantal lesweken. Zo kan de kennis uit het Edubook direct worden toegepast in een reallife context.

DE GEAUTOMATISEERDE FEEDBACK BIJ DE OPDRACHTEN IS EEN ENORM PLUSPUNT.

 

Wil je meer lezen?
Download hier gratis het volledige interview.

Lees het volledige interview


HET EDUBOOK Fundamenten van Finance & Control

Het Edubook Fundamenten van Finance & Control is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar en bedraagt € 89,50. Het digitale leermiddel bestaat uit twee delen die ook los verkrijgbaar zijn: 1. Management Accounting à € 39,50 en 2. Financieel Management à € 56,50. Heeft deze methode je interesse gewekt? Vraag vrijblijvend een productdemo aan en wij brengen je graag in contact met docenten die dit reeds Edubook voorschrijven!


Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of interesse in een van onze leermiddelen?
Neem gerust contact met ons op via onderstaande button. 

Neem contact op