5 elementen voor een succesvolle introductieweek

5 elementen voor een succesvolle introductieweek
Gepubliceerd op 16 augustus 2021

Vanaf vandaag start voor duizenden hbo-studenten de introductieweek. Deze vermakelijke start van de studie biedt veel meer dan alleen maar lol en feest: het leren kennen van de school, opleiding, medestudenten en docenten is essentieel voor een succesvolle studietijd en daarmee toekomstig studiesucces. Een goede introductieweek, het allereerste begin van de studie, bevat daarom een aantal belangrijke elementen.

1. Ontmoeten van medestudenten

Tijdens de introductie staat het ontmoeten van medestudenten centraal. In de 'hogedrukpan' van een introductieweek leert de student veel nieuwe mensen kennen, ook van andere opleidingen. Dit maakt dat een student zich sneller thuis voelt op de onderwijsinstelling. Daarnaast moet de studententijd natuurlijk ook gewoon leuk zijn en voor dit doel zijn de medestudenten vaak geschikt. Een sociaal netwerk is belangrijk voor het welbevinden van studenten en hierdoor ook voor toekomstig studiesucces. Daarbij zijn studievrienden vaak vrienden voor het leven!

2. Docenten en coaches leren kennen

Naast het ontmoeten van medestudenten zullen studenten ook kennismaken met hun docenten, studieloopbaanbegeleiders en studentendecanen. Het is belangrijk dat studenten weten bij wie ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Een goede begeleiding van de student en studiesucces zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

3. Een eerste indruk van de hogeschool en studiekeuze

Hoe belangrijk de intelligentie en studievaardigheden van een student ook zijn, de beste garantie voor een succesvolle studie is dat de gekozen studie écht bij de student past. De juiste student op de juiste plek, dat is het doel! De introductieperiode is, na de open dag, hét moment om in een zo vroeg mogelijk stadium een realistisch beeld van de opleiding over te brengen.

4. Het opbouwen van een professioneel netwerk

Een goed netwerk is erg waardevol voor de professional van de toekomst. Tijdens de introductieweek bouwt de student zijn professionele netwerk op. Vaak komen deze contacten gedurende de hele loopbaan van pas. Loopt de student in of na zijn studie ergens tegenaan, dan is het fijn om terug te kunnen vallen op dit netwerk.

5. De stad leren kennen

In een introductieweek leren studenten de stad vaak op een hele andere manier kennen. Heel handig als ze weten waar de goedkoopste supermarkten, de beste kroegen, de leukste studentenverenigingen, sportclubs en huisartsenposten zich bevinden. De stad is ook de plek waar medestudenten worden ontmoet en het sociale netwerk kan worden vergroot.

Kortom, de introductieweek is een waardevolle eerste stap in het afronden van de studie!

Ook na de introductieperiode zijn er mogelijkheden om als onderwijsinstelling of opleiding de binding met studenten te vergroten. Wil je meer weten over het binden van studenten en onboarding? Bekijk dan zeker onze oplossingen omtrent studentonboarding met BrightBirds