Evenement studentenwelzijn: Edumundo bij Microsoft

Evenement studentenwelzijn: Edumundo bij Microsoft
Gepubliceerd op 24 april 2023

 

Op 13 april vond het evenement Studentenwelzijn plaats op het hoofdkantoor van Microsoft in Amsterdam. Het evenement werd door Edumundo georganiseerd om docenten te informeren over hoe het onderwijs een rol kan spelen in het welzijn van studenten. Negen verschillende sprekers sneden tal van onderwerpen aan, wat vervolgens tot veel interessante discussies leidde. Onderstaand vind je een samenvatting van alle lezingen

Student Wellbeing Event 2


Jeroen Strijbosch
Jeroen Strijbosch is learning specialist bij Microsoft. Zijn bijdrage ging over Blended Learning en de veranderende rol van docenten in het onderwijs. Zijn hoofdvraag was hoe sociaal-emotioneel leren in het onderwijs geïntegreerd kan worden. Dit is een belangrijk onderwerp omdat sinds Corona het welzijn van studenten onder druk staat. Studenten ondervinden problemen zoals eenzaamheid, verminderde motivatie en studievertraging. Volgens Strijbosch zal het zogenaamde sociaal-emotioneel leren studenten helpen om met emoties om te gaan, om doelen te stellen en te behalen, om relaties op te bouwen, om verantwoorde beslissingen te nemen en om empathie uit te drukken. Voor sociaal-emotioneel leren zijn verschillende tools beschikbaar in Microsoft Reflect.

Fons Trompenaars
Prof. dr. Fons Trompenaars is auteur van meerdere boeken, waaronder het Edubook Culture & Intercultural communication. Hij sprak over hoe culturele dilemma’s kunnen worden opgelost om het welzijn van de student te verbeteren. Zo noemde hij bijvoorbeeld de Seven Dimensions of Culture en de grote invloed die twee tegenovergestelde perspectieven kunnen hebben op de beleving van een situatie. Trompenaars benadrukte ook hoe deze aspecten in teamverband een rol spelen bij projecten. Voor docenten zou het belangrijk zijn om niet alleen culturele verschillen goed te begrijpen, maar ook de achterliggende grondslagen.

José van Zwieten
José van Zwieten is onderwijsdeskundige en auteur van het Edubook Studie & Loopbaan en Veerkracht: Life skills voor vitaliteit en geluk. Van Zwieten sprak over hoe positieve psychologie van invloed kan zijn op het lage studentenwelzijn (maar liefst 46% van de ondervraagde studenten geeft dat een 6 of lager). Het aangaan van positieve relaties zou studenten kunnen helpen om hun welzijn te verbeteren. Van Zwieten gaf de toehoorders hiervoor enkele oefeningen mee.

Aylin Akdeniz & Enya Hoogewoning
Studenten Aylin Akdeniz en Enya Hoogewoning spraken over hun ervaringen en problemen op het gebied van welzijn. Corona heeft bij hen tot somberheid en depressies geleid, waarvan ze nu soms nog de nasleep ervaren. Verder gingen zij in op de gevolgen van actuele ontwikkelingen voor het studentenwelzijn. De huidige woningcrisis en hoge inflatie dwingen veel studenten om naast hun studie te werken, wat tot veel stress en druk leidt, vooral omdat ze ook nog voor hun studie goed moeten presteren. Het duo kwamen tot de conclusie dat er meer informatie beschikbaar zou moeten zijn over waar studenten hulp kunnen krijgen. Ook zouden er meer SLB-uren en een meer toegankelijke decaan moeten komen. Ten slotte is volgens hen vooral meer begrip naar elkaar toe nodig om het studentenwelzijn te verbeteren.

Vicky van Amerongen
Vicky van Amerongen, persoonlijke coach bij Young & Unlimited, sprak over hoe studenten weer de binding met zichzelf kunnen krijgen en hoe zij hieruit vrijheid en geluk kunnen halen. Docenten zouden daaraan kunnen bijdragen door meer begrip te hebben voor de problemen van generatie Z, zoals de eenzaamheid en emotionele uitputting ten gevolge van de beschermde opvoeding, van de mentaliteit dat alles maakbaar is en van de 1%-illusie. Ter verbetering van het welzijn van de studenten zouden docenten moeten proberen om signalen te herkennen, verbinding te creëren en te zoeken naar de onderliggende oorzaken.

Rosa Surachno 
Rosa Surachno is schrijfster van het boek Generatie Ei. Zij sprak over de problemen en uitdagingen waar generatie Y in de huidige tijd mee te maken heeft. Daarbij vergeleek zij de opvoeding van generatie Y/Z met de opvoeding van vorige generaties en ging zij in op de gevolgen voor het studentenwelzijn van maatschappelijke ontwikkelingen zoals de digitalisering en de grote keuzevrijheid. Verder behandelde zij de negatieve consequenties van het taboe op falen en van de veranderende normen en waarden. Wat generatie Y/Z nodig zou hebben is een omgeving waar fouten gemaakt mogen worden, een luisterend oor, iemand die vraagt naar hun behoeftes, mogelijkheden voor studenten om met elkaar in gesprek te gaan en lessen waarin samenwerking en creativiteit centraal staan.

IMG_1349 (1)

Marcus Hoen
Marcus Hoen sprak over wat we kunnen leren uit het bedrijfsleven met betrekking tot vitaliteit. Daarbij ging hij in op zijn ervaringen als Manager Fit Preventie bij de NS en als Manager Inzetbaarheid en Keuringen bij Medprevent. Tijdens zijn tijd bij NS leerde hij hoe werknemers getraind werden om samen suïcides te voorkomen. Bijvoorbeeld door suïcides lastig te maken, door suïcidaliteit te herkennen en door mensen erop aan te spreken, en door samen te werken. Verder bleek uit zijn verhaal dat de focus op energie en plezier op de werkvloer héél belangrijk is voor het welzijn van de werknemers. Dit legde hij uit aan de hand van het Job Demands-Resources model. 

Reinier Gerritzen 
Reinier Gerritzen, onderwijsontwikkelaar en auteur, eindigde de dag met actuele stellingen over het studentenwelzijn in Nederland. Reinier is auteur van de Edubooks Studie & Loopbaan, Projectmanagement en Professionele gespreksvaardigheden.

Uiteindelijk werd de dag afgesloten met een drankje en de mogelijkheid om te netwerken. 


Meer weten hoe jouw opleiding het geluk en welzijn van studenten kan bevorderen?

Het Edubook Veerkracht: Lifeskills voor vitaliteit en geluk is ook onderdeel van StudentVitaal: een totaalpakket om studentenwelzijn te bevorderen. Het materiaal helpt studenten bij het (terug)vinden van stabiliteit en welzijn. Dit maakt StudentVitaal uitermate geschikt om de NPO-gelden in te zetten.

NEEM CONTACT OP