Liveblog NK businessgames 2021

Liveblog NK businessgames 2021
Gepubliceerd op 30 maart 2021

De toon is gezet. De strijd is losgebarsten. Welke groep mag vanaf 9 april de titel Nederlands Kampioen Businessgames 2021 claimen? 

Het NK Businessgames

Meer dan 150 studenten, verdeeld over 55 groepen, verspreid in 5 markten zijn de strijd met elkaar aangegaan in de Sneakers Start-Up Game. De groepen doen opdrachten, verspreid over 6 rondes om te proeven hoe het is om een (sneaker)bedrijf te runnen. Gebieden die geraakt worden zijn strategie, bedrijfskunde, duurzaamheid, marketing, communicatie en financiën. Door middel van juiste beslissingen verdienen de groepjes punten. Deze punten zijn leidend voor de ranglijst. Hiernaast kunnen groepen bonuspunten verdienen door Edumundo’s College Coins-app te downloaden en de creatieve losse opdrachten te voltooien.

Verslag ronde 1:

In ronde één van het spel stelden de groepen strategische doelstellingen op om hun bedrijf te voeren. Wat zijn realistische doelstellingen? Wat gaan we aanpassen op het gebied van de 5P’s? Wat zijn de sterke en de zwakke punten van het bedrijf en hoe zit het met de kansen en bedreigingen? Allemaal zaken waar de kandidaten goed over na moeten denken.  

In de eerste ronde stond ook al gelijk een opdracht klaar in de College Coins-app: presenteer je team aan de hand van een moodboard en laat daarin zien waar jullie bedrijf voor staat.

Hieronder het voorbeeld van ‘Zapatos’:

Moodboard voor liveblog

 

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de ranglijst. Welke groepen maken een vliegende start? De huidige top 5 ziet er als volgt uit:

1e My Team Abandoned Me
2e Cinderella
3e Shoenice
4e Sneakers Elite
5e The Empire

Verslag ronde 2

In de tweede ronde van de businessgame lag de focus op het vakgebied bedrijfskunde. Ook speelde de grote vraag, hebben onze keuzes goed uitgepakt en voldoen ze aan onze verwachtingen? Met als gevolg, wat gaan we aanpassen voor de komende ronde? Moeten we de strategie drastisch omgooien, of hebben we de juiste flow te pakken?

Vanaf ronde twee houden de sneakerbedrijven een managementdashboard bij, waarin zij zelf hun financiën bijhouden. Het dashboard helpt teams bij het nemen van beslissingen. In het dashboard wordt bijgehouden:
- uitgaven
- verkoopprognose
- verwachte omzet

Aan de hand van deze gegevens, weten de teams hoeveel geld ze hebben uitgegeven met de genomen beslissingen en of die in lijn liggen met de verwachte omzet. En niet onbelangrijk, hoeveel sneakers moeten er ingekocht worden, om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen?

Het belangrijkste binnen de businessgame (naast het maken van winst), zijn het behalen van de gestelde doelen. Hier worden de punten op verdeeld. De ranglijst geeft een goed inzicht hoe de teams ervoor staan, maar kan zeker ook vertekenend zijn! Teams die nu in de middenmoot staan, kunnen hele ambitieuze doelstellingen hebben en grote stappen maken bij het bereiken van hun doelen.

De grootste veranderingen hebben deze ronde plaatsgevonden bij teams buiten de top 10!

 

De competitie is dus zeer zeker nog niet gespeeld! De teams bovenin moeten blijven presteren en aanpassen om aan kop te blijven! Op naar ronde 3 en het thema 'duurzamere wereld'. Rondeberekening: 1-4 24.00 uur.

De top 5 na de tweede ronde:

1e My Team Abandoned Me
2e Sneakers Elite
3e Shoenice
4e The Empire
5e Capucha

Verslag ronde 3

Duurzaamheid. Een onderwerp dat verplicht moet worden aangekaart in het hoger onderwijs. In de derde ronde van het NK Businessgames 2021 kregen de deelnemers ook affiniteit met het produceren van duurzame middelen.

De opdracht was om een duurzaam product op de markt te brengen, in het geval van de game dus een duurzame sneaker. Hier kwamen enkele prachtige voorbeelden uit:

Voorbeeld 1 was van Sneaky Kicks. In het ontwerp zie je met welke grondstoffen deze schoen wordt geproduceerd.

1

 

Ook voor deze opdracht konden de kandidaten extra coins verdienen in de College Coin-app.

De top 5 is weer veranderd. Na ronde drie hebben we een nieuwe koploper. De nummers één en twee zijn geswitcht en daarnaast hebben we een nieuwkomer in de top 5: Sneaky Kicks. 

 


Verslag ronde 4

Een nieuwe ronde staat voor nieuwe beslissingen. Allereerst veranderden enkele groepen wat beslissingen die te maken hadden met de 5p’s. Deze aanpassingen konden een stijging op de ranglijst teweegbrengen.

Hoe kun je ervoor dat je schoenen verkocht worden? Juist ja, met marketing!

Speelronde 4 stond in het teken van marketing en de bijbehorende opdracht kwam neer op het maken van een advertentie. 

Één van de meest unieke inzendingen kwam van YOURKICKZ STORE

 

 

Ook het filmpje van Mini Kicks was gaaf (en schattig).

 

 

De top 5 op basis van het managementdashboard (bonuspunten dus niet meegenomen) vormt zich na ronde 4 als volgt:

Schermafbeelding 2021-04-08 om 14.09.42


Verslag laatste ronde

Het is vrijdagochtend 9 april 2021. De spanning stijgt. De laatste beslissingen zijn genomen en de laatste extra opdrachten stromen binnen. Wie o wie wint het NK Businessgames 2021?

De laatste opdracht die de deelnemers kregen was het publiceren van een persbericht. Dit persbericht stond in het teken van wanbeleid binnen de organisatie. "Er wordt gespeculeerd dat er via de achterdeur schoenen worden verkocht, het is aan jullie sneakerbedrijf om hierop te reageren middels een persbericht."

Naast deze extra opdracht en de laatst genomen beslissingen op het gebied van de 5P's, hebben alle groepen het managementdashboard ingeleverd waarin zij voor iedere ronde hun financiën bijhielden. 

Vrijdagmiddag om14 uur stond de prijsuitreiking op het programma. Via een livestream op YouTube bekeken de kandidaten of zij in de prijzen waren gevallen. De laatste ronde werd berekend en de laatste bonuspunten werden toegekend. De eindstand is definitief en de top 10 ziet er als volgt uit:

 

Schermafbeelding 2021-04-12 om 09.47.19

 

Naast de algemene top 3 ontvangen ook de marktwinnaars een prijs en werd er een originaliteitsprijs toegekend aan de groep die de meeste bonuspunten verzamelde via de extra opdrachten.

Wij danken alle deelnemers voor het enthousiasme en feliciteren de winnaars met de knap behaalde prestaties! 


LEES MEER OVER ONZE MANAGEMENTSIMULATIES

PhoneVentures is één van de managementsimulaties die we aanbieden en die een breed scala aan zakelijke disciplines behandelt zoals marketing, internationaal zakendoen, zakelijk advies, bedrijfsbeheer, accountancy en financieel beheer. Lees er meer over of vraag een gratis demo aan via onderstaande button.

Bekijk alle businessgames

WIL je EEN soortgelijke COMPETITIE spelen met jouw opleiding?

We organiseren businessgamecompetities op verschillende universiteiten over de hele wereld. Klik op onderstaande knop om contact met ons op te nemen over het organiseren van een competitie met jouw opleiding of hogeschool!

MEER INFORMATIE OVER BUSINESSGAMECOMPETITIES

Waarom EDUMUNDO?

Wij willen studenten verleiden om te leren. De theorie op een verrassende, originele en digitale manier presenteren, met een docent als facilitator van het leerproces. Het doel? Enthousiasmeren en intrinsiek motiveren door middel van gaming en gamification om zo het beste resultaat te bereiken! 20 jaar lang zijn we al bezig om dit doel te verwezenlijken, met onze businessgames, Edubooks en College Coins. Reeds 300 onderwijsinstellingen wereldwijd gebruiken onze producten.

Kunnen we u helpen om dit enthousiasme en resultaat ook tijdens uw lessen te bereiken?

Klik hier om je aan te melden voor onze updates!