6 do's en don'ts voor post-COVID-19 hoger onderwijs

6 do's en don'ts voor post-COVID-19 hoger onderwijs
Gepubliceerd op 1 juni 2021

Hoe moet het verder met het hoger onderwijs en het vernieuwen van lesmaterialen? Wat blijft er post-COVID-19 over van online en 'op afstand'? Hoe verleiden we studenten tot leren?

Oprichter en CEO van Edumundo Menno Thijssen, geeft zijn mening en deelt zes tips om je op weg te helpen.

Post-COVID-19 hoger onderwijs

Er is hoop en licht aan het einde van de tunnel. Hogescholen en universiteiten denken weer aan de heropening en bereiden zich voor op (gedeeltelijk) lesgeven. Maar wat blijft er van 'op afstand' en van de Zoom-/Teams-sessies?

Laten we vooruit kijken. Post-COVID-19 hoger onderwijs bevat het beste van beide werelden. Niet volledig offline of digitaal, maar blended. Wat blijft is de onmisbare rol van de docent, de grote facilitator van het leerproces. We moeten ons alleen afvragen hoe we de beschikbare tijd van deze docent zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen indelen. Wat is bijvoorbeeld de meerwaarde om een klas fysiek samen te laten komen? Heeft het zin om vijf keer hetzelfde hoorcollege te geven? Nee, daar ligt de meerwaarde van de docent niet. Heeft het zin om met een aantal studenten die achterlopen de tijd te nemen om die verder te helpen? Ja, daar komt die meerwaarde wél naar voren. Om dat proces goed te doen is er data nodig over wat er in de klas en wat er bij de individuele student speelt. Ook moet men weten wat er in de wereld 'te koop' is aan tools die die meerwaarde, effectiviteit en efficiëntie kunnen bevorderen. Maar … eerst het doel, dan pas de tool!

‘Hoe komen we tot goed opgeleide studenten en waar ga ik als docent mijn bijdrage aan leveren?’ Als je antwoord hebt op deze vragen, kun je aan de slag met het kiezen van (online) leermiddelen die daarin ondersteunen en bekijken in welke volgorde die gebruikt moeten worden. Het leren van theorieën is iets wat studenten individueel kunnen voorbereiden; betekenis geven aan de theorieën en ze leren toepassen, daar kan de docent in ondersteunen en daar dragen gezamenlijke fysieke bijeenkomsten aan bij. De juiste keuzes zullen uiteindelijk meer constante kwaliteit
en tijdsbesparing opleveren.

6 do’s en don’ts voor post-COVID-19 hoger onderwijs

Binnen Edumundo hebben we al ruim 20 jaar lang ervaring met het maken van online leertools voor studenten en cursisten over de hele wereld. Voor alle leeftijden en voor alle culturen hebben we nagedacht over hoe je mensen verleidt tot leren. Met honderden internationale HR-directies hebben we ons verdiept in het upgraden van traditioneel e- learning met een element van motivatie, plezier en drive. Welke elementen verstoppen we in de educatieve applicaties, welke modellen uit het bedrijfsleven zijn toepasbaar in het hoger onderwijs?

Ik heb geprobeerd om een aantal tips en lessen uit mijn dagelijkse praktijk op een rij te zetten.

In dit artikel beschouw ik enkele leerpunten uit de werknemers-levenscyclus, die we een-op-een kunnen toepassen op studenten. Zaken die wat mij betreft behoren tot het 'nieuwe normaal' in het hoger onderwijs, zoals een actieve en goede pre- en onboarding

 

Oprichter en CEO van Edumundo, Menno Thijssen geeft zijn mening en 6 tips om je op weg te helpen met post-COVID-19 hoger onderwijs.

Benieuwd naar de 6 tips?
Download hier gratis het volledige artikel.

Lees het volledige artikel