Zo verhoog je de betrokkenheid van studenten vanaf de introductieweek

Zo verhoog je de betrokkenheid van studenten vanaf de introductieweek
Gepubliceerd op 25 augustus 2021

Een groot aantal introductieweken voor het schooljaar 2021-2022 is afgetrapt. Nadat vorige week de eerste kick-offs plaatsvonden, worden ook deze en volgende week ingezet om studenten kennis te laten maken met hun nieuwe school, opleiding, medestudenten en docenten. Edumundo ondersteunt maar liefst 43 opleidingen bij deze cruciale start van de studie.

In het vorige blogartikel beschreven we vijf elementen die niet mogen ontbreken in een introductieweek. In dit artikel laten we zien hoe Edumundo opleidingen helpt om al vanaf de introductieweek aan de betrokkenheid van studenten te werken door middel van gamification.

De College Coins-app is een gamificationtool die docenten helpt om aan de hand van drie belangrijke psychologische basisbehoeften (Deci & Ryan, 1985; 2000) de intrinsieke motivatie van studenten te verhogen. Spelelementen in de app moedigen studenten aan om deel te nemen aan activiteiten, wat de tool zeer geschikt maakt voor zowel online als fysieke introductieactiviteiten.

De basisbehoeften voor intrinsieke motivatie

De zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan stelt dat docenten de intrinsieke motivatie van studenten kunnen verhogen als ze weten in te spelen op drie psychologische basisbehoeften. De College Coins-app komt deze drie behoeften als volgt tegemoet:

1. Autonomie
Stelling: Studenten moeten de vrijheid krijgen om een activiteit naar eigen inzicht te kunnen uitvoeren en ook invloed hebben op wat er gebeurt.

College Coins maakt het mogelijk om studenten de keuze te geven om bepaalde opdrachten/challenges wel of niet te accepteren. Daarnaast kunnen ze, indien gewenst natuurlijk, ook zelf bepalen wanneer ze deze opdrachten afronden. Bovendien is het mogelijk om studenten eigenaarschap te geven over hun eigen introductieweek. Een aantal opleidingen gebruiken bijvoorbeeld polls om studenten een keuze te geven in de activiteiten gedurende de introductieweek. Deze voorbeelden vergroten het gevoel van autonomie en eigenaarschap.

2. Competentie
Stelling: Studenten moeten vertrouwen krijgen in het eigen kunnen.

Door middel van het toekennen van coins en badges kun je studenten inzicht geven in hun groei. Dit geeft ze op een leuke en interactieve manier een goed beeld van de competenties die later in de studie verwacht worden. Denk bijvoorbeeld aan competenties als samenwerken of effectief communiceren.

Een leuk voorbeeld hiervan is de badge ‘Intromeister’ die de opleiding Bedrijfskunde van de HAN gebruikt in hun introweek. Wanneer een student heeft deelgenomen aan de activiteiten van de introweek verdient hij de badge en toont hiermee aan klaar te zijn voor de start van de studie.

badge

3. Relatie
Stelling: Studenten moeten zich verbonden voelen met hun omgeving.

Ervoor zorgen dat studenten zich sneller thuis voelen bij hun opleiding is één van de redenen om College Coins in te zetten tijdens de introductie. Door tijdens de introductieweek een reeks uitdagende opdrachten naar de smartphones van studenten te sturen waarmee zij de opleiding, hun medestudenten en de studentenstad beter leren kennen, geven we invulling aan de behoefte voor betekenisvolle relaties.

De onderstaande challenge komt uit de introweek van een van de associate degree-opleidingen van de Hogeschool Rotterdam. De challenge betreft een stadswandeling waarin studenten de stad en hun medestudenten op een ludieke manier leren kennen.

Voorbeeld

Challenge – QR-code stadswandeling

Title: Westblaak

Op 18 november 2000 werd in Rotterdam Skatepark Westblaak geopend. Skatepark Westblaak is een unieke openbare skatevoorziening in het centrum van de stad. De uitstraling van het park is stoer en Rotterdams. Halfpipes, ramps en allerlei andere aluminium objecten, omringd door wolkenkrabbers en flatgebouwen, vormen het decor van de aantrekkelijke skatebaan. Een ware trekpleister voor skaters uit Rotterdam en omgeving. Bovendien bieden de indrukwekkende opzet van het skatepark en de stunts van de skaters de bezoekers van het centrum een aantrekkelijk schouwspel. Maak een circa 10 seconden durend filmpje van een groepslid die op een skateboard van de kleine halfpipe skate.
              
Award:                10 coins

Pushmelding:    1/9, 11:00

Deadline:            1/9, 15:00

 

Wil je meer weten over studentonboarding met College Coins? Bekijk dan zeker het Webinar over Studentonboarding.

Lees meer over studentonboarding met BrightBirds


Bronnen

Deci, E.L., & Ryan, R.M. (1985) Intrinsic motivation and self-determination in human behavior. New York: Plenum.

Ryan, R.M., & Deci, E.L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55, 68-78.