5 tips om studenten betrokken te houden in tijden van de lockdown

5 tips om studenten betrokken te houden in tijden van de lockdown
Gepubliceerd op 18 februari 2021

Afstandsonderwijs is de nieuwe norm. We bevinden ons voor de tweede keer in een korte periode in een lockdown. Lessen en contactmomenten kunnen alleen online plaatsvinden. Studenten betrokken houden is belangrijker dan ooit tevoren. In dit blog geven we 5 tips om studentenbetrokkenheid tijdens deze tweede lockdown te verhogen.

1. Houd de betrokkenheid van studenten bij

Om te beginnen is het van belang om de betrokkenheid van studenten te meten. Dit begint met het bijhouden van de aanwezigheid bij hoorcolleges en werkcolleges. Daarnaast is het handig om bij te houden of studenten opdrachten voltooien en welke dit zijn. Het geeft een duidelijk beeld van de interesses en motivatie van de individuele student.

Zowel in onze Edubooks als Businessgames profiteren docenten ervan studievoortgang in te kunnen zien. Docenten hebben inzicht in het aantal voltooide opdrachten en de tijd die hieraan is besteed. Hierdoor kunnen ze ingrijpen als ze merken dat studenten te weinig doen of juist ergens moeite mee hebben.

Onze College Coins-applicatie maakt het mogelijk om studenten voor hun aanwezigheid te belonen middels het scannen van een QR-code. Dit geeft zowel de student als de docent een positieve impuls.

 

2. Controleer het welzijn van studenten

In een artikel op NOS.nl van 29 december 2020, vestigde hoogleraar ontwikkelingspsychologie en puberbreinexpert Eveline Crone van de Erasmus Universiteit Rotterdam de aandacht op de schade die de coronamaatregelen veroorzaken aan het welzijn van studenten. Crone deed onderzoek naar het effect van de coronapandemie op jongeren. Daaruit kwam naar voren dat de crisis een behoorlijke weerslag op studenten heeft en dat de gevoelens van spanning en depressie hoog zijn (NOS, 2020).

Deze zorgwekkende ontwikkeling laat zien hoe belangrijk het is om af en toe een student te vragen naar zijn of haar persoonlijke situatie. Een laag betrokkenheidspercentage kan het gevolg zijn van mentale problemen. Mocht een student deze problemen aangeven en behoefte hebben aan hulp, verwijs de student dan naar een vertrouwenspersoon op school.

 

3. Leer in 'Chunks' tablet

Deel online lestijden op tot kortere sessies. Een manier om ervoor te zorgen dat een student informatie goed tot zich neemt is door te ‘chunken’. Chunken is het onderverdelen van grote 

stukken tekst in verschillende delen. Het werkt voor een student beter om delen van de stof apart te behandelen. Ontkom je niet aan veel stof in een online les, dan is het advies om voldoende pauzes en een activerende werkvorm in te passen. Dit zorgt ervoor dat studenten de stof beter op zich in kunnen laten werken. Online colleges hoeven dus niet ten koste te gaan van de concentratie zolang je rekening houdt met genoeg ‘chunks’ en activerende opdrachten.

Het principe van ‘chunkend’ leren is doorgevoerd in het ontwerp van onze Edubooks. In plaats van studenten te overladen met informatie voordat zij oefeningen kunnen maken, zijn Edubooks opgeknipt in diverse ‘chunks’ met bijbehorende vragen per onderwerp. Dit zorgt ervoor dat studenten niet worden belast met een enorme hoeveelheid informatie, die zij niet goed kunnen opslaan. Daarnaast worden studenten in het Edubook direct uitgedaagd om de opgedane kennis in opdrachten toe te passen of middels quizzen te testen

 

4. Laat studenten de voordelen van studeren op afstand inzien

De lockdowns hebben niet alleen studenten ertoe gedwongen om vanuit huis te studeren. Professionals uit de meest uiteenlopende branches worden uitgedaagd om vanuit huis aan het werk te gaan. Naast een paar kinderziektes (“je microfoon staat uit”), hebben velen zich aangepast aan de omstandigheden en zijn er verschillende organisaties die niet meer terug gaan naar de oude situatie. Door op afstand te werken wordt men minder afhankelijk van anderen. Aangezien het veel studenten wél is gelukt om zich aan te passen aan een andere werkomgeving, biedt dit perspectief voor de toekomst. Op afstand studeren zorgt voor zelfstandigheid en dit kan goed van pas komen bij toekomstig werk.

Wanneer een student dit inziet, wordt leren op afstand gezien als een vaardigheid, in plaats van een obstakel.

 

5. Speel een businessgame! 

Een game? Meen je dit? Dit is een onderwijsinstelling!

Ja, dat klopt. Maar door theorieën in de vorm van een game aan te bieden kun je studenten stimuleren om er op een positieve manier mee aan de slag te gaan. Businessgames verhogen de betrokkenheid van studenten door ze een beloning te bieden wanneer ze de gestelde doelen behalen. Komt aardig overeen met het bedrijfsleven, toch?

 Bij Edumundo hebben we diverse managementsimulatie ‘games’ ontwikkeld, die studenten de kans bieden om in teams hun eigen bedrijf te runnen, bedrijfsstrategieën te bepalen, falende bedrijven te herontwikkelen, te investeren in bedrijfsafdelingen en inkomsten en uitgaven te monitoren. Hun beslissingen zijn van invloed op hoe goed het bedrijf presteert in elke ronde (doorgaans gelijk aan een jaar of een kwartaal). Door studenten intensief samen te laten werken, verhoogt in veel gevallen de studentenbinding, doen ze waardevolle vaardigheden op en leren ze onafhankelijk te zijn. Onze Operations- en Customer Success-teams volgen de gamerondes op de voet en bieden tips en adviezen wanneer die nodig zijn, zodat studenten de ondersteuning krijgen die zij verdienen.

 

Studenten App

CCapp_mockup (challenge2) 3

In 2018 lanceerde Edumundo de College Coins-app. Deze app is specifiek ontwikkeld om studentenbinding, motivatie en studiesucces te bevorderen. De app maakt het mogelijk om studiegerelateerde challenges via de smartphones van studenten uit te zetten. Door een challenge aan te gaan en te voltooien verzamelen studenten ‘coins’.
Het is ook mogelijk om studenten te belonen voor hun aanwezigheid tijdens een college (i.p.v. afwezigheid te straffen). De ranglijsten in de app brengen een vorm van competitie met zich mee. Inzicht in de prestaties zorgt voor acceptatie en waardering vanuit de sociale omgeving en brengt een zeer krachtige vorm van motivatie teweeg.

Opleidingen kunnen zelf bepalen welke beloningen zij aan bepaalde prestaties hangen. De app biedt in ieder geval de mogelijkheid om items op te nemen in de College Coins-shop. Hierin kan bijvoorbeeld ook een College Coins-certificaat worden opgenomen, die studenten aan hun CV kunnen toevoegen.

DEMO AANVRAGEN